Recension av TaylorMade Stealth-driver

Recension av TaylorMade Stealth-driver

Enligt TaylorMade är titandrivrar förlegade. Det har inte varit någon stor hemlighet att TaylorMade har en helt ny driver i år med en lysande rött klubbhuvud. Men i den här artikeln ska jag ge min åsikt om de helt nya TaylorMade Stealth-drivrarna

Kolfiber i fokus

Innan jag börjar prata om vad som är nytt med TaylorMades nya drivers, så gör vi en tillbakablick. I början var träklubborna faktiskt gjorda av trä, det är där namnet kom ifrån. Sedan utvecklades det till metall, där klubbhuvudena blev lite större och slaglängden ökade lite till. Efter det kom titan-huvudet, där vi såg ett större klubbhuvud på 460cc och ljudet från golfklubborna förändrades dramatiskt. Och nu säger TaylorMade att vi går in i nya tider där kolfiber kommer dominera. Vi har sett kolfiber användas på klubbor tidigare, på toppen och botten av klubban, men nu experimenterar TaylorMade med kolfiber i klubbhuvudet. Det har gjorts tidigare, och jag ska komma till det om en stund, men låt oss prata om varför de anser att det är bättre.

Design och utseende

Med det nya klubbhuvudet handlar det inte bara om att det är rött för att synas bättre. Det är 60 lager kolfiber som ligger ovanpå varandra. Tanken är att det ska minska vikten så att de kan fördela den bakom klubbhuvudet. För att förklara det bättre kan vi föreställa oss en bil som kör längs en väg och krockar. De båda bilarna kommer så klart bli skadade, men tänk samma scenario, fast den här gången är bagageutrymmet fullt med tegelstenar. När samma bil krockar kommer kollisionen att vara mycket större. Om vi översätter det till designen av en golfklubba, har vi helt enkelt mer vikt i bagageutrymmet. När klubbhuvudet träffar golfbollen får vi mer kraft, mer bollhastighet och därmed mer avstånd. Det är teorin.

TaylorMade Stealt driver i delar

Prestanda på golfbanan

På golfbanan var jag imponerad och gillade verkligen bollflykten. Jag kunde inte säga att jag föredrog den ena modellen framför den andra, de kändes väldigt lika. Den enda skillnaden jag kunde se var att Stealth gav mig lite mer förlåtelse vid off-center-träffar. Å andra sidan gav Stealth Plus definitivt lite mer längd, men den har inte samma sköna ljud när man träffar bollen. Det här är verkligen intressant att nämna, för de låter faktiskt ganska olika. För mig hade Stealth den något dämpade och tillfredsställande ljudet, medan Stealth Plus inte lät lika bra. Det fanns några gånger då jag slog den riktigt bra, och jag tittade på bollflykten och tänkte att det var en fantastisk träff, men jag fick inte den positiva feedbacken på träffen, känslan från klubbhuvudet eller ljudet. Dessa två aspekter är mycket nära förknippade. Sammantaget blev jag inte besviken, och ärligt talat är dessa två drivers några av de bästa jag har sett när man står bakom bollen.

Datainsamling och jämförelse

Tester i TrackMan visade liknande resultat för båda klubborna. Stealth flög genomsnitt 260 meter, och jag brukar ha en carry på cirka 250 meter. Mina längsta slag var inte orimligt långa, men de korta var inte heller dåliga. Spinnresultaten visade något över 2 000 och en bollhastighet på cirka 156 mph. Stealth Plus gav mig något längre slag med de bra träffarna, och jag tror att det beror på det lägre spinntalet som kommer eftersom vikten är förflyttad lite längre fram. Jag flög den i genomsnitt 265 meter.

Baserat på dessa resultat kan jag då säga att kolfiberklubbblad är snabbare? Inte riktigt än. Så jag bestämde mig för att ta fram min gamla TaylorMade Sim 2-driver från förra året, sätta samma skaft i och ha nästan exakt samma specifikationer. Med Sim 2 flög bollen precis 260 meter, och jag märkte att spinnfrekvensen var något högre på cirka 2 200, och bollhastigheten var ungefär densamma, om inte lite snabbare.

Prestandan var nästan exakt densamma över hela linjen. Men man kan se att Stealth Plus gick något längre, och det är intressant för det mesta beror på mig, hur jag träffar bollen och var i klubbhuvudet jag träffar. Kan jag säga att de nya Stealt-drivarna går längre och snabbare än förra årets modell? Nej, det kan jag inte säga. Det får du avgöra genom att prova själv, få en anpassad fitting och se själv. Men det jag kan säga är att de nya modellerna från TaylorMade är riktigt bra klubbor och har en mycket förlåtande effekt.

Slutsats

Sammanfattningsvis, om du vill köpa en helt ny driver i år för att du är en stor Tiger Woods-fan eller en stor TaylorMade-fan, kommer du inte att göra fel. De ser fantastiska ut och presterar utmärkt. Men dom ligger i det högre prisspannet och förvänta dig inte 30 m längre slag. Trots det tror jag inte du kommer bli besviken om du väljer att sätta en av dessa klubbor i bagen.