Hur långa golfklubbor ska man ha?

Hur långa golfklubbor ska man ha?

Att välja rätt längd på golfklubbor är avgörande för ditt spel. I denna artikel utforskar vi allt från längd golfklubbor för juniorer till hur man kan förlänga golfklubbor själv. Vi ger dig en omfattande guide för att förstå vikten av rätt längd på golfklubbor och hur du väljer rätt för ditt spel.

Längd Golfklubbor Junior

Att välja rätt storlek på golfklubbor för juniorer är inte bara en fråga om komfort, det är en avgörande faktor för deras utveckling och framsteg i golfspel. Rätt storlek på klubborna kan göra en enorm skillnad i hur barnet upplever golf, lär sig tekniker och utvecklar sin sving.

Vikten av Rätt Storlek

För juniorer som börjar spela golf är det viktigt att klubborna inte är för långa eller för tunga. Om klubborna är för stora, kan det leda till felaktig svingteknik och kan även orsaka frustration eller till och med skador. Rätt storlek på golfklubborna hjälper till att främja en naturlig svingrörelse, vilket är avgörande för att utveckla en god grund i spelet. Det gör också spelet roligare, vilket är viktigt för att hålla barnets intresse uppe.

Anpassning efter Tillväxt

Barn växer snabbt, och det som var den perfekta storleken för några månader sedan kan snart bli för litet. Därför är det viktigt att välja golfklubbor som kan justeras i takt med att barnet växer. Det finns speciella juniorset där klubborna kan förlängas. Detta är en kostnadseffektiv lösning som gör att utrustningen kan växa med barnet, vilket säkerställer att de alltid har klubbor som passar deras kroppslängd och spelstil.

Rekommenderade Längder

För att underlätta valet av rätt golfklubbor för juniorer, kan det vara bra att använda en storlekstabell. Denna tabell visar rekommenderade längder baserade på barnets längd och ålder. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt, och det kan finnas behov av individuell anpassning. En tabell ger en bra utgångspunkt, men det är alltid bäst att också få råd från en professionell inom golf för att säkerställa att utrustningen är optimal för barnets specifika behov och färdigheter.

Förlänga Golfklubbor Själv: Steg-för-Steg Guide

Golf är en sport där detaljer spelar en stor roll, och att anpassa dina golfklubbor till din egen längd kan göra en betydande skillnad. Denna guide ger dig en steg-för-steg beskrivning av hur du kan förlänga dina golfklubbor själv. Med rätt verktyg och tekniker kan du enkelt justera dina klubbor för en förbättrad spelupplevelse.

Nödvändiga Verktyg och Material

För att förlänga dina golfklubbor krävs specifika verktyg och material. Du kommer att behöva följande:

 • Golfklubbsgrepp - Nya grepp för att ersätta de gamla efter förlängningen.
 • Grepptejp - För att säkra det nya greppet på plats.
 • Lösning - Vanligtvis en blandning av vatten och tvål för att underlätta monteringen av det nya greppet.
 • Förlängningsstång - En specialiserad stång som passar inuti skaftet på din klubb.
 • Skaftskärare eller en fin såg för att trimma skaftet.
 • Sandpapper - För att släta ut eventuella skarpa kanter efter skärningen.
 • Lim - För att säkra förlängningsstången i skaftet.

Säkerhetsåtgärder

Innan du börjar processen, är det viktigt att överväga några säkerhetsåtgärder. Använd alltid skyddsglasögon när du arbetar med verktyg. Se till att arbeta i ett väl ventilerat utrymme, speciellt när du använder lim och lösningsmedel.

Steg-för-Steg Guide

Förberedelse: Mät den längd du vill förlänga klubban med. Detta är viktigt för en korrekt passform och komfort.

Ta bort det gamla greppet: Skär försiktigt bort det gamla greppet med hjälp av en skarp kniv. Var försiktig så att du inte skadar skaftet.

Skär skaftet: Använd skaftskäraren eller sågen för att trimma skaftet till önskad längd. Använd sandpapper för att släta ut snittytan.

Installera förlängningsstången: Applicera en generös mängd lim på insidan av skaftet och på förlängningsstången. Försiktigt sätt in stången i skaftet och säkerställ att den sitter fast ordentligt.

Montera det nya greppet: Applicera grepptejp runt toppen av skaftet och förlängningsstången. Använd lösningen för att underlätta monteringen av det nya greppet. Se till att greppet är rakt och låt det torka ordentligt.

Kontrollera och justera: Efter att greppet har torkat, kontrollera att allt sitter som det ska. Gör nödvändiga justeringar för att säkerställa en bekväm och säker passform.

Genom att följa dessa steg noggrant kan du framgångsrikt förlänga dina golfklubbor hemma. Detta inte bara sparar pengar utan ger dig också en anpassad upplevelse som kan förbättra ditt spel avsevärt. Kom ihåg, säkerheten först och ha tålamod genom processen. Lycka till!

Längd på Golfklubbor: Mätning för Optimal Längd

Att välja rätt längd på dina golfklubbor är avgörande för att förbättra din spelteknik och precision. Detta segment förklarar hur du mäter dig själv för att hitta den perfekta klubblängden, samt förklarar hur rätt längd på klubborna påverkar din sving och precision i spelet.

Mätning för Optimal Längd

För att hitta den rätta längden på dina golfklubbor är det första steget att mäta din egen kroppslängd och armlängd. Dessa mått hjälper dig att bestämma den optimala längden på klubborna för din kroppsstorlek. Här är stegen för att göra detta:

 • Mät din längd: Stå upp rakt och mät din totala längd från fötterna till toppen av ditt huvud.
 • Mät avståndet från handleden till marken: Stå upp rakt och låt armarna hänga avslappnat. Mät sedan avståndet från din handled till marken.
 • Använd en storlekstabell: Med dessa mått kan du använda en storlekstabell för golfklubbor för att bestämma den lämpligaste längden för dina klubbor.

Påverkan på Spelteknik

Att ha golfklubbor med rätt längd är kritiskt för både din sving och din precision. Klubbornas längd påverkar flera aspekter av spelet:

 • Svingens Bana: För korta eller för långa klubbor kan orsaka en felaktig svingbana, vilket leder till mindre exakta slag.
 • Kontroll och Precision: Med klubbor som är anpassade efter din längd, kan du uppnå bättre kontroll och precision i dina slag.
 • Komfort och Skadeförebyggande: Korrekt anpassade klubbor minskar risken för belastningsskador, eftersom de tillåter en mer naturlig och bekväm sving.

Golfklubbor Längd Guide

Att välja rätt längd på golfklubbor är avgörande för varje spelares prestation och komfort på golfbanan. Faktorer som spelarens höjd, svingstil och erfarenhetsnivå spelar en stor roll i denna process. En korrekt anpassad golfklubba kan göra stor skillnad i spelkvaliteten och är en central del i golfutrustningen.

Faktorer som Påverkar Valet

Spelarens Höjd: Det är grundläggande att anpassa klubblängden efter spelarens kroppslängd. En för kort eller för lång klubba kan orsaka felaktig kroppshållning och därmed påverka svingen negativt.

Svingstil: Varje golfspelare har en unik svingstil som påverkar vilken typ av klubblängd som är mest fördelaktig. Det inkluderar aspekter som svinghastighet, svingplan och handledsposition.

Erfarenhetsnivå: Nybörjare kan ha fördel av kortare klubbor för bättre kontroll, medan erfarna spelare kan hantera längre klubbor som ger mer längd.

Fysisk Förmåga: Spelarens styrka och flexibilitet är viktiga att ta häänsyn till när man väljer klubblängd. Starkare spelare kan hantera längre klubbor, medan de med mindre kraft kan behöva kortare klubbor för att uppnå optimala resultat.

Anpassning efter Spelstil

Spelstil och Klubblängd: Det är viktigt att förstå hur din spelstil påverkar vilken klubblängd som är bäst för dig. Aggressiva spelare som svingar med hög hastighet kan föredra längre klubbor för extra räckvidd, medan tekniskt skickliga spelare kan föredra kortare klubbor för bättre precision.

Tester och Uppmätning: Ett sätt att bestämma rätt klubblängd är att genomgå en professionell klubbanpassning. Experter använder olika tekniker för att anpassa din utrustning just för dig och dina förutsättningar. 

Besök gärna en av våra PQ Golfbutiker för tips och råd om längd och val av golfklubbor för just dig. Vi har en organisation på 50 stycken golfshopar runt om i Sverige där du kan få hjälp av en PGA Professonal utbildad tränare.